Su ve İnşaat
- Oğuzhan Kılıç
- 3 Şub
- 2 dakikada okunur

Yağmur, kar, yeraltı suyu, vs. birden fazla etkenden ortaya çıkan inşaatın hem can damarı olan hem başının belası olan su..
Su olmadan yaşam olmaz kuralıyla yola çıkarsak tüm canlıların hatta beton gibi nesnelerin bile hepsinin suya ihtiyacı var fakat bu konu inşaat ile ilgili olduğunda yağmur kar gibi doğal sebepler inşaatların durmasını etkiler. Hafriyat alırken, beton dökerken, cephe ve çatı imalatları yaparken, izolasyon yaparken yağan yağmur işlerin durmasına sebebiyet verir. İnşaatı programlarken, iş bitirme süreleri belirlenirken geniş yelpaze hava durumu tahminlerine bakılarak raporlar hazırlanır ve yol haritası çizilir.
Hafriyattan yola çıkarsak yağmur yağdığında sahada toprağın çamur olmasıyla kamyonların ilerleyememesi, döküm ocaklarının kapanması gibi sorunlar ortaya çıkarır. Yağmur durduğunda dahil döküm ocakları genellikle kendi ocak sahalarının kurumasını bekler. Bu sebeple hafriyata kış aylarına giriş ya da kış ayında başlandıysa belirtilen sürede bitirememek oldukça olası hale geliyor.
Beton dökerken yağmurun yaş betona karışıp betonun dayanımını etkilememesi için betonlar genellikle yağmursuz günlerde dökülmek üzere planlanır.
Beton dökümü için;
Yapı Denetim Firması
Laboratuvar (Yaş Numune için)
Beton Santrali
Organize edilmelidir. Numune verilemezse kaçak beton olarak değerlendirilir ve yaklaşık 40-45 gün arasında şantiyede çivi çakılamaz şekilde mühürlenir. Gelen betonun kalitesi de daha sonrasında karot numunesi vermemek adına çok önemlidir. Karot numunesi verilse dahi kırılma süresi, belediye gibi etkenler inşaatı geciktirecektir.
Bu gecikmeleri sözleşme süresine eklemek için günlük olarak şantiyede yapılan işlerin, kişi ve ekip sayısının, hava durumunun belirtildiği rapor çok önemlidir. Okuldan mezun olan mimar, mühendis, tekniker gibi teknik personelin kesinlikle bilmesi ve uygulaması gereken bir sistemdir.
İnşaat ve su konumuza tekrar geri dönersek suyun sahadan atılması işlemi dalgıç pompa yardımıyla yapılır. Bu pompalar dikkatli kullanılmazsa çamurdan dolayı genellikle bakır sargılarını yakarlar ve sürekli bir tamir masrafı çıkarmaya başlarlar.
Yağmur ya da kar yağdığında şantiyede ne yapılır?
Çok basit tabirle bir ara yaparız denilen işler yapılabilir. Mesela evrak işleri..
Planlama gözden geçirilebilir, inşaat anılarını kişiler birbirlerine anlatabilir, havadan sudan konuşulabilir. Aslında aktif bir iş olmayacağı için herkes canı ne isterse onu yapabilir.
Unutmayalım su hem hayat hem de çok büyük bir beladır. Önemli olan bu dengeyi sağlayabilmek..
Sağlıcakla kalın.
Comments